[West-Sahara] Rapport EZ beschrijft West-Sahara als Marokkaans gebied

Gorp, Désirée van D.vGorp op nyenrode.nl
Do Aug 1 23:41:11 CEST 2013


Geachte heer Willems,

Hartelijk dank voor uw feedback en wat ontzettend vervelend dat er onjuistheden in het rapport staan, die wij er niet hebben uitgehaald. Onze excuses.

Wij waarderen het zeer dat u ons hierop gewezen heeft.

De heer Van der Straaten zal hiermee onmiddellijk aan de slag gaan nadat hij van vakantie terug is.

Saluti,

Prof.dr.Désirée M. van Gorp LL.M.| Chair International Business Strategy | Associate Dean of Degree Programs |

Nyenrode Business Universiteit | Straatweg 25 | P.O. Box 130 | 3620 AC Breukelen, The Netherlands |

T +31 346 291 260 | d.vgorp op nyenrode.nl | www.nyenrode.nl-----Original Message-----
From: Frank Willems [mailto:fwillems op antenna.nl]
Sent: donderdag 1 augustus 2013 14:59
To: Gorp, Désirée van
Cc: Straaten, Norbert van der; west-sahara op ddh.nl
Subject: Rapport EZ beschrijft West-Sahara als Marokkaans gebiedGeachte Prof. dr. Desiree van Gorp,

Het rapport "De ontwikkeling van retail en voedselverwerkende industrie in Marokko, Algerije en Tunesië" geschreven door Norbert van der Straaten en Stephan Meijers is onder uw verantwoordelijkheid verschenen. In dat rapport wordt ten onrechte West-Sahara beschreven als een gebied binnen Marokko. Ik citeer:"De visserij is van oudsher een zeer belangrijke sector in Marokko met

400.000 werknemers die zorgen voor 3% van het BNP en 16% van de totale export. Volgens de World Food and Agriculture Organisation (FAO) wordt langs de 3.500 kilometer kustlijn jaarlijks meer dan 1,5 miljoen ton aan vis gevangen. Vooral de visgronden voor de kust van Westelijke Sahara staan bekend als een zeer visrijk gebied. Tot vorig jaar waren er visserijverdragen tussen Marokko en de EU, waarbij Europese vissers het recht kregen om in deze gebieden te vissen in ruil voor compensatiebetalingen. Deze inkomsten werden aangewend om de visverwerkende industrie te moderniseren. Echter ,hier is vorig jaar door het Europese parlement een einde aan gemaakt omdat men de betalingen te hoog vond en de visgronden uitgeput dreigden te raken."In deze alinea wordt de plank op diverse wijzen mis geslagen. Ik wil u wijzen op de volgende punten:West-Sahara is geen Marokkaans gebied.

- West-Sahara staat op de VN-lijst van nog niet ge-dekoloniseerde gebieden. (1)

- West-Sahara is een verdeeld gebied, een deel staat onder Marokkaanse controle, een klein deel staat onder Mauritaanse controle en in een deel is de onafhankelijkheid uitgeroepen van de RASD, de Saharaanse republiek.

- In West-Sahara is een staakt het vuren van kracht dat wordt bewaakt door de VN missie MINURSO.

- Nederland erkent de soevereiniteit van Marokko over West-Sahara niet.

- Nederland ontraadt het doen van investeringen en het zakendoen in het gebied van de Westelijke Sahara onder de 27e breedtegraad. Dit is een advies van het Ministerie van Economische Zaken.Helaas is de geciteerde alinea de enige in het rapport waarin de kwestie West-Sahara wordt besproken. Dat maakt het rapport onvolledig. Wat in een advies voor ondernemers in de Maghreb moet worden benoemd, en niet verzwegen, is dat rond West-Sahara een conflict speelt met grote politieke gevolgen.- Het conflict rond West-Sahara is een obstakel voor de integratie van de Maghreblanden.

- Het conflict bederft de relatie van Marokko met Algerije.

- Het conflict rond West-Sahara is reden dat Marokko geen lid is van de Afrikaanse Unie.

- Het conflict rond West-Sahara staat op de agenda van de VN Veiligheidsraad.

- Een juridisch advies aan de Veiligheidsraad noemt het exploiteren van de natuurlijke rijkdommen van West-Sahara zonder toestemming van de oorspronkelijke bevolking van het gebied onrechtmatig.

- Dat een EU - Marokko visserijovereenkomst met betrekking tot West-Saharaanse wateren in strijd is met het internationaal recht was de voornaamste aanleiding voor het Europees parlement om het visserijverdrag op te zeggen.

Tot slot wil ik u wijzen op het bestaan van grote vluchtelingenkampen in het zuiden van Algerije waarin veel bewoners van West-Sahara hun toevlucht hebben gezocht nadat zij door Marokkaanse militairen zijn verjaagd. De vluchtelingen moeten rondkomen van humanitaire hulp terwijl Europese ondernemers in samenwerking met Marokkaanse partners de grote natuurlijke rijkdommen in West-Sahara exploiteren, en daarmee in feite deze vluchtelingen bestelen. Het is naar mijn mening maatschappelijk niet verantwoord om deze explosieve economische verhoudingen onbenoemd te laten in een advies aan ondernemers.

Ik verzoek u daarom om de betreffende alinea te laten corrigeren.

Hoogachtend,Frank Willems

Western Sahara Resource Watch

www.wsrw.org<http://www.wsrw.org>

1 www.un.org/en/decolonization/nonselfgovterritories.shtml<http://www.un.org/en/decolonization/nonselfgovterritories.shtml>


------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <http://www.ddh.nl/cgi-bin/mailman/private/west-sahara/attachments/20130801/1a182dd8/attachment.html>


Meer informatie over de West-Sahara maillijst