[West-Sahara] Genocide aanklacht tegen Marokkaanse functionarissen

fwillems op antenna.nl fwillems op antenna.nl
Do Apr 16 12:04:51 CEST 2015In Spanje heeft aanklager Ruz elf Marokkaanse functionarissen genoemd als verdachten van daden van genocide waaronder moord, marteling, ontvoering en het laten verdwijnen van personen. Van deze elf worden er zeven op de internationale opsporingslijst gezet. Daarbij zijn twee gouverneurs, een luitenant en een kolonel. 
Dat maakte het Spaanse hof vorige week bekend. De misdrijven zijn gepleegd tussen 1975 en 1991. Sommige slachtoffers in West-Sahara hadden de Spaanse nationaliteit. Nadat Spanje het gebied had verlaten en Marokko het binnenviel zouden de slachtoffers zijn gevallen waarbij zij werden 'geslagen, verbrand, geŽlektrocuteerd en seksueel misbruikt'. Marokko weigert nog steeds duidelijkheid te verschaffen over de vele Saharawi die zijn verdwenen sinds het land West-Sahara is binnengtrokken. 
Als bewijsmateriaal dient onder meer een rapport gepubliceerd in 2012 door het Instituut Hegoa van de Universiteit van Baskenland, onder de titel "De Oase van het Geheugen" over schendingen van de mensenrechten in de Westelijke Sahara". Het is een onderzoek onder andere  over het massagraf in Amgala dat in februari 2013 is ontdekt. Daarin zijn acht lichamen gevonden die inmiddels zijn geidentificeerd door middel van DNA. 

In 2007 was al eerder een procedure gestart naar de genocide in West-Sahara door de Spaanse rechter Baltasar Garzůn. Toen werd voormalig minister van binnenlandse zaken, Driss Basri, een adviseur van de Koning, Yassine Mansouri, de bevelvoerder van het Marokkaanse leger, Housni Benslimane, en het hoofd van de Nationale Veiligheid, Hamidou Lanigri, genoemd als beschuldigden. De zaak is niet doorgezet en Garzůn werd ontheven van zijn taak.

De kwestie West-Sahara leidt vaak tot diplomatieke rellen met Marokko. Eerder wilde Frankrijk het hoofd van de Marokkaanse geheime dienst DGST, tijdens een bezoek dat hij bracht aan Parijs, verhoren in verband met beschuldiging van marteling van een Saharaans activist. Dat leidde tot het opzeggen door Marokko van de Frans-Marokaanse samenwerking op het gebied van veiligheid en terreurbestrijding. Na de aanslag op Charlie Hebdo begin januari dit jaar heeft Frankrijk water in de wijn gedaan. Afgelopen week in minister Valls in Rabat op bezoek geweest waarbij een overeenkomst op justitieel gebied is getekend.  

In Spanje vreest men nu voor eenzelfde scenario. De verhoudingen zijn op het moment niet goed door publieke verontwaardiging over de falende Marokaanse hulpverlening aan drie Spaanse speologen waarvan er twee zijn overleden. 
De Marokkaanse reactie lijkt tot nu toe gematigd. In een officiele verklaring werd verbazing geuit over de "pseudo kwestie" en werd de principiŽle Marokkaanse weigering herhaald om juridische procedures tegen de Marokkaanse burgers in het buitenland toe te staan wegens vermeende misdaden op grondgebied dat onder de verantwoordelijkheid zou vallen van de Marokkaanse justitie. Het bewijs uit het forensisch onderzoek naar het massagraf bij Amgala is overigens gevonden in gebied onder controle van de Saharaanse republiek.  

Even werd gevreesd dat Marokko een internationale conferentie in Barcelona zou boycotten maar de de minister van Buitenlandse Zaken, Mezouar verscheen daar wel. Op een gezamelijke persconferentie met zijn Spaanse collega verklaarde Mezouar dat het Marokkaanse geweten rein is en hij voegde eraan toe dat Rabat zich zal verdedigen door middel van het recht. 

Lijst van verdwenen Saharawi:
http://www.desaparecidos.org/sahara/lista.html

bronnen:
http://publicaciones.hegoa.ehu.es/publications/297
http://news.yahoo.com/france-morocco-resume-judicial-cooperation-french-government-121927561.html
https://www.diplomatie.ma/Politique%C3%A9trang%C3%A8re/Europe/tabid/137/vw/1/ItemID/11967/language/en-US/Default.aspx
http://news.yahoo.com/rabat-conscience-clear-western-sahara-194423131.html
http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/04/224399.htm
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <http://lijsten.ddh.nl/pipermail/west-sahara/attachments/20150416/00bfbaa0/attachment.html>


Meer informatie over de West-Sahara maillijst