[Vredeslijst] Weblog IKV Pax Christi vanaf de kernwapenconferentie in New York

Merijn de Jong dejong op ikvpaxchristi.nl
Do mei 6 16:15:21 CEST 2010


IKV Pax Christi lobbyt in New York voor een wereld zonder kernwapens

Drie medewerkers van IKV Pax Christi zijn op dit moment in New York voor de toetsingsconferentie van het nucleaire Non-Proliferatie Verdrag (NPV). 
 
Deze toetsingsconferentie vindt één keer per vijf jaar plaats, dit keer in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Tijdens de conferentie worden gemaakte afspraken over nucleaire ontwapening getoetst en worden nieuwe afspraken gemaakt. 
Alle landen ter wereld zijn partij bij het Non-Proliferatie Verdrag, behalve India, Pakistan en Israël. Noord-Korea heeft zich in 2003 terug getrokken uit het verdrag. In grote lijnen zegt het NPV dat 1) landen met kernwapens zich moeten ontwapenen, 2) landen zonder kernwapens geen kernwapens mogen ontwikkelen en 3) dat elk land recht heeft op vreedzaam gebruik van kernenergie. 

Vanuit IKV Pax Christi zijn we aanwezig bij de conferentie om samen met zo'n 3000 andere lobbyisten en activisten tijdens de Review Conference te lobbyen voor een goede uitkomst. We presenteren factsheets, organiseren workshops en gaan gesprekken aan met de verschillende delegaties, waaronder natuurlijk ook de Nederlandse. 

Welmoed, international campaigner bij IKV Pax Christi, houdt een blog bij over haar ervaringen in New York: http://nonukes.vkblog.nl/.



More information about the Vredeslijst mailing list