[Duurzaamlijst] Persbericht: Slow Food: Europees Parlement loopt aan de leiband van "Big Food"
Boyd Noorda (privé-adres: zie sociamedia.nl)
mailinglists-out op sociamedia.nl
Do Mrt 21 19:03:32 CET 2013
Slow Food: Europees Parlement loopt aan de leiband van "Big Food"
ROTTERDAM, 20130321 -- Vorige week torpedeerde het Europees
Parlement (EP) bijna alle voorstellen om het Gemeenschappelijk
Landbouwbeleid van de EU te vergroenen. Slow Food, dat jarenlang
campagne heeft gevoerd vóór die vergroening, moet tot z´n grote
teleurstelling constateren dat de Europese volksvertegenwoordigers
nog steeds aan de leiband lopen van 'Big Food'.
Samen met andere maatschappelijke organisaties heeft Slow Food zich
actief en constructief in het debat gemengd. We verwachtten dat de
politiek open zou staan voor onze argumenten ten gunste van een
groene, duurzame, kleinschalige landbouw.
Vergeefs: het EP heeft de oren laten hangen naar de gevestigde
belangen in de agro-foodketen, die grootschaligheid tot
geloofsartikel hebben verheven. Een gemiste kans van monumentale
proporties, want de volgende hervormingsronde zal nog minstens zeven
jaar op zich laten wachten. Intussen gaat kostbare tijd verloren.
Het wangedrag van het EP fungeert echter ook als een "wake-up call":
we weten nu dat we het van de politiek niet moeten hebben, de
schaarse goeden niet te na gesproken. De stemming in Straatsburg
toont aan dat we als consument en producent het heft in eigen handen
moeten nemen. De producent door zich te richten op duurzame teelt-
en fokmethoden, op transparantie, op het behoud van het
cultuurlandschap en op producten die de Slow Food-toets "lekker,
puur en eerlijk" kunnen doorstaan.
En de consument? Die is potentieel het invloedrijkst van allemaal:
hij beschikt immers over de macht van het winkelmandje. Als Europese
consumenten een breed verbond aangaan met kleinschalige, duurzame
producenten in hun directe omgeving - bijvoorbeeld binnen de door
Slow Food gepropageerde food communities - dan heeft "Big Food" op
den duur het nakijken.
Naief? Misschien. Maar wie om zich heen kijkt ziet een om zich heen
grijpende revolte tegen het bestaande voedselsysteem, waarbinnen, in
de woorden de New York Times, megaproducenten "bent the [public´s]
appetite to Wall Street´s will." Die opstand beperkt zich niet tot
Europa en Noord-Amerika: ook in China verzet de consument zich
steeds heftiger tegen het gerotzooi met voedsel.
Voedsel, het blijkt maar weer, is te belangrijk om aan politici over
te laten. Dus geen petities, lobby-activiteiten en ludieke
protestmarsen naar Brussel meer. Leuk, maar daarmee redden we het
niet. Alleen door bewust te shoppen kunnen we onze boodschap luid en
duidelijk laten horen: handen af van ons dagelijks brood!
Slow Food streeft naar duurzaamheid en een terugkeer van de
menselijke maat in de voedselketen. Dat uit zich onder andere in
ondersteuning van kleine producenten, in het veilig stellen van
"bedreigde" landbouwproducten in de Ark van de Smaak en de nadruk
op lekker, puur en eerlijk voedsel. Wereldwijd telt de organisatie
meer dan 100.000 leden, waarvan zo'n 3000 in Nederland.
Surf voor meer informatie naar http://www.slowfood.nl
Meer informatie over de Duurzaamlijst
maillijst