[Duurzaamlijst] Fwd: Wereldvoedseldag 2010: Voedselverspilling, minder afval, minder honger? [info op wereldvoedseldag.nl]

Omslag omslag op omslag.nl
Do Okt 14 11:18:54 CEST 2010


Op 05-10-10 11:00:06 schreef Wereldvoedseldag:
Persbericht

5 oktober 2010

Wereldvoedseldag over voedselverspilling
----------------------------------------

Op Wereldvoedseldag, 16 oktober, wordt de aandacht gevestigd op de enorme verspilling van voedsel en de consequenties die dit heeft voor honger in de wereld. Op zes regionale filmevenementen en een week lang televisiedocumentaires op Nederland 2 en Holland Doc 24 staat de vraag centraal: minder afval, minder honger?

Bijna een miljard mensen op aarde heeft chronisch een tekort aan eten. Aan de andere kant gaat overal op de wereld enorm veel voedsel verloren. Gemiddeld in Europa gaat het om veertig procent van het voedselaanbod dat tussen ploeg en bord verloren raakt. Alleen al de Nederlandse consument gooit 10% van het voedsel onnodig in de vuilnisbak. Maar ook elders in de keten – zowel in het Zuiden als in het Noorden – gaat een hoop voedsel verloren. Horeca en supermarkten in Nederland verspillen ook nog eens 2 miljard Euro op jaarbasis. Overal ontstaan initiatieven om deze voedselverliezen te verminderen. Dit kan zowel bij de consument thuis als bij de boeren, de voedselindustrie en de supermarkten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft als doel gesteld dat de voedselverspilling in Nederland in 2015 met 20% is teruggedrongen.

Filmevenementen

In zes filmtheaters <http://www.wereldvoedseldag.nl/activiteiten> vindt zaterdagmiddag 16 oktober het filmevenement “Minder afval, minder honger?” plaats. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch en Wageningen kunnen de theaterbezoekers die middag door middel van filmcollages, documentaires en discussie meer te weten komen over de oorzaken van voedselverspilling en of het bestrijden daarvan kan helpen om de honger in de wereld te verminderen.

’s Morgens begint Wereldvoedseldag met uitzending van de documentaire Taste the Waste <http://www.tastethewaste.nl> op Nederland 2 om 9.30 uur. Deze film van de Boeddhistische Omroep Stichting laat zien hoe supermarkten, telers, voedselexperts, milieu-activisten en politici zich bezighouden met voedselverspilling. Dit is de start van acht dagen aandacht op televisie voor voedsel door NCRV, VPRO en de Boeddhistische Omroep Stichting. Hoe wordt het voedsel geproduceerd, hoe kan het beter en hoe kunnen we ondervoeding bestrijden?

Wereldvoedseldag wordt jaarlijks georganiseerd door Wageningen Universiteit en Schuttelaar & Partners. Wereldvoedseldag 2010 wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV, de Boeddhistische Omroep Stichting, Hoofdstad van de Smaak, ICCO, Unilever en de Van Gansewinkel Groep.



Noot voor de redactie

Meer informatie bij Rutger Schilpzand, rschilpzand op schuttelaar.nl <mailto:rschilpzand op schuttelaar.nl> 06-51 789 677 of 070-318 44 44

Op www.wereldvoedseldag.nl <http://www.wereldvoedseldag.nl> zijn ook de adressen, tijden en reserveringsnummers van de filmevenementen te vinden. Op www.tastethewaste.nl <http://www.tastethewaste.nl> vindt u meer informatie over de tv-programma’s.



Afmelden voor persberichten van Wereldvoedseldag: <http://www.pbmailer.net/mailing_lists/107/dkmyj8869zrakr10/unsubscribe>




Meer informatie over de Duurzaamlijst maillijst