[Duurzaamlijst] Fwd: [Milieudefensie persbericht] Maatschappelijke organisaties vragen overconsumptie vlees, zuivel en vis aan te pakken
Omslag
omslag op omslag.nl
Wo Jan 20 15:21:33 CET 2010
Op 19-01-10 09:43:13 schreef Milieudefensie Persvoorlichting:
Persbericht
Maatschappelijke organisaties vragen overconsumptie vlees, zuivel en
vis aan te pakken
Een derde minder dierlijke eiwitten in tien jaar
Regelgeving voor verduurzaming voedselproductie
Amsterdam, 19 januari 2010 - Veertien maatschappelijke organisaties op
het gebied van ontwikkeling, eerlijke handel, milieu, dierenwelzijn en
natuurbehoud dringen aan op regelgeving die de overconsumptie van
dierlijke eiwitten ontmoedigt en de veehouderij verduurzaamt. In een
brief aan de Tweede Kamer stellen de organisaties dat een verlaging van
de consumptie van vlees, vis, zuivel en eieren met minstens 33 procent
in 2020, onderdeel moet worden van het kabinetsbeleid. Ook bepleiten
zij de invoering van regelgeving en financiële prikkels om de
consumptie en productie van dierlijke eiwitten te verduurzamen.
Op 20 januari vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over de Nota
Duurzaam Voedsel. Both ENDS, Compassion in World Farming, Cordaid,
Nederlandse Dierenbescherming, Greenpeace Nederland, ICCO, IUCN NL,
Milieudefensie, Natuur en Milieu, Oxfam Novib, Solidaridad, Varkens in
Nood, Nederlandse Vegetariërsbond en Wakker Dier roepen de politiek op
de ambities van dit kabinet om te zetten in meetbare resultaten. “Het
kabinet erkent de noodzaak tot verduurzaming van onze dierlijke
eiwitconsumptie, en zegt in de Nota Duurzaam Voedsel over 15 jaar
koploper te willen zijn. Maar de voornemens blijven steken in mooie
woorden zoals het ‘verleiden’ en ‘informeren’ van consumenten en in
vrijblijvende overleggen met bedrijven. In de praktijk blijkt dit
nauwelijks wat op te leveren.”
De maatschappelijke organisaties roepen op tot het invoeren van het
‘vervuiler betaalt’ principe, bijvoorbeeld via een BTW verhoging op
vlees, zuivel, eieren en vis. Ook het stellen van verregaande
duurzaamheidseisen aan de veehouderij, zoals een verbod op de import
van veevoer uit recent ontboste gebieden en verduurzaming van de
visserij via vlootreductie en het instellen van zeereservaten, dragen
bij aan de aanpak van mondiale problemen.
Uit recent verschenen cijfers van het Productschap Vee, Vlees en Eieren
blijkt dat Nederlanders opnieuw meer vlees eten. Een zorgwekkende
ontwikkeling, omdat wij, net als de meeste Westerse landen, al meer
vlees eten dan goed voor ons én de planeet is. We hebben te kampen met
grootschalige ontbossing, het uitsterven van soorten,
klimaatverandering, uitputting van de visbestanden, een ongelijke
voedselverdeling en onnoemelijk dierenleed. De
Wereldvoedselorganisatie, het Planbureau voor de Leefomgeving, het IPCC
en talloze prominente opinieleiders waaronder Al Gore en Paul Mc
Cartney, geven aan dat vermindering van de vleesconsumptie op de korte
termijn bijdraagt aan het oplossen van deze wereldwijde crises. De
maatschappelijke organisaties stellen dat een trendbreuk met ons
westerse voedselpatroon onvermijdelijk is en zij willen dat de overheid
hierin de regie gaat nemen.
Voor meer informatie: (knip)
http://www.milieudefensie.nl
Milieudefensie. Een wereld te winnen.
Milieudefensie zet zich sinds 1971 samen met honderden vrijwilligers
lokaal, landelijk én wereldwijd in voor het oplossen en voorkomen van
milieuproblemen. De vereniging heeft ruim tachtigduizend leden en
donateurs, een eigen jongerenorganisatie (JMA) en is lid van het
wereldwijde netwerk van milieuorganisaties Friends of the Earth
International. www.milieudefensie.nl www.jma.org www.foei.org
---
Voor informatie over andere nieuwsbrieven en mailinglijsten, en voor
aanwijzingen over de gebruiksmogelijkheden:
http://www.milieudefensie.nl/wws
More information about the Duurzaamlijst
mailing list