[Duurzaamlijst] Fwd: [Milieudefensie persbericht] Maatschappelijke organisaties vragen overconsumptie vlees, zuivel en vis aan te pakken

Omslag omslag op omslag.nl
Wo Jan 20 15:21:33 CET 2010


Op 19-01-10 09:43:13 schreef Milieudefensie Persvoorlichting:

Persbericht

Maatschappelijke organisaties vragen overconsumptie vlees, zuivel en  
vis aan te pakken

Een derde minder dierlijke eiwitten in tien jaar
Regelgeving voor verduurzaming voedselproductie

Amsterdam, 19 januari 2010 - Veertien maatschappelijke organisaties op  
het gebied van ontwikkeling, eerlijke handel, milieu, dierenwelzijn en  
natuurbehoud dringen aan op regelgeving die de overconsumptie van  
dierlijke eiwitten ontmoedigt en de veehouderij verduurzaamt. In een  
brief aan de Tweede Kamer stellen de organisaties dat een verlaging van  
de consumptie van vlees, vis, zuivel en eieren met minstens 33 procent  
in 2020, onderdeel moet worden van het kabinetsbeleid. Ook bepleiten  
zij de invoering van regelgeving en financiële prikkels om de  
consumptie en productie van dierlijke eiwitten te verduurzamen.

Op 20 januari vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over de Nota  
Duurzaam Voedsel. Both ENDS, Compassion in World Farming, Cordaid,  
Nederlandse Dierenbescherming, Greenpeace Nederland, ICCO, IUCN NL,  
Milieudefensie, Natuur en Milieu, Oxfam Novib, Solidaridad, Varkens in  
Nood, Nederlandse Vegetariërsbond en Wakker Dier roepen de politiek op  
de ambities van dit kabinet om te zetten in meetbare resultaten. “Het  
kabinet erkent de noodzaak tot verduurzaming van onze dierlijke  
eiwitconsumptie, en zegt in de Nota Duurzaam Voedsel over 15 jaar  
koploper te willen zijn. Maar de voornemens blijven steken in mooie  
woorden zoals het ‘verleiden’ en ‘informeren’ van consumenten en in  
vrijblijvende overleggen met bedrijven. In de praktijk blijkt dit  
nauwelijks wat op te leveren.”

De maatschappelijke organisaties roepen op tot het invoeren van het  
‘vervuiler betaalt’ principe, bijvoorbeeld via een BTW verhoging op  
vlees, zuivel, eieren en vis. Ook het stellen van verregaande  
duurzaamheidseisen aan de veehouderij, zoals een verbod op de import  
van veevoer uit recent ontboste gebieden en verduurzaming van de  
visserij via vlootreductie en het instellen van zeereservaten, dragen  
bij aan de aanpak van mondiale problemen.

Uit recent verschenen cijfers van het Productschap Vee, Vlees en Eieren  
blijkt dat Nederlanders opnieuw meer vlees eten. Een zorgwekkende  
ontwikkeling, omdat wij, net als de meeste Westerse landen, al meer  
vlees eten dan goed voor ons én de planeet is. We hebben te kampen met  
grootschalige ontbossing, het uitsterven van soorten,  
klimaatverandering, uitputting van de visbestanden, een ongelijke  
voedselverdeling en onnoemelijk dierenleed. De  
Wereldvoedselorganisatie, het Planbureau voor de Leefomgeving, het IPCC  
en talloze prominente opinieleiders waaronder Al Gore en Paul Mc  
Cartney, geven aan dat vermindering van de vleesconsumptie op de korte  
termijn bijdraagt aan het oplossen van deze wereldwijde crises. De  
maatschappelijke organisaties stellen dat een trendbreuk met ons  
westerse voedselpatroon onvermijdelijk is en zij willen dat de overheid  
hierin de regie gaat nemen.


Voor meer informatie: (knip)
http://www.milieudefensie.nl

Milieudefensie. Een wereld te winnen.
Milieudefensie zet zich sinds 1971 samen met honderden vrijwilligers  
lokaal, landelijk én wereldwijd in voor het oplossen en voorkomen van  
milieuproblemen. De vereniging heeft ruim tachtigduizend leden en  
donateurs, een eigen jongerenorganisatie (JMA) en is lid van het  
wereldwijde netwerk van milieuorganisaties Friends of the Earth  
International. www.milieudefensie.nl www.jma.org www.foei.org

---
Voor informatie over andere nieuwsbrieven en mailinglijsten, en voor  
aanwijzingen over de gebruiksmogelijkheden:
http://www.milieudefensie.nl/wws



More information about the Duurzaamlijst mailing list