[Duurzaamlijst] Fwd: Gent viert 1 jaar Donderdag Veggiedag [tobias op vegetarisme.be]

Omslag omslag op omslag.nl
Di Apr 20 15:14:01 CEST 2010


Op 20-04-10 13:27:56 schreef Tobias Leenaert:

Gent viert 1 jaar Donderdag Veggiedag

 
Op 6 mei vanaf 11 uur op de Groentenmarkt viert Gent de verjaardag van de ondertussen wereldwijd nagevolgde Donderdag Veggiedag-campagne van EVA vzw. Iedereen die zich engageert om mee te doen krijgt op deze tweede veggie hap-pening een gratis exemplaar van het lekkerste veggie broodje van Gent, dat dan wordt bekendgemaakt. Daarnaast stellen we het gloednieuwe Donderdag Veggiedag Kookboek voor, en komt Evy Gruyaert haar Start to Veggie boek presenteren. Schepen Tom Balthazar maakt de balans op van één jaar Donderdag Veggiedag, en we presenteren nieuw campagnemateriaal.

 

Wereldwijde navolging

Toen de stad Gent in mei 2009 aankondigde EVA’s Donderdag Veggiedag-campagne officieel te ondersteunen, werd dat wereldnieuws. Tot op vandaag ontvangen EVA en de stad Gent wekelijks internationale journalisten die enthousiast over dit fenomeen berichten, van Time Magazine tot in Tokyo. Het Gentse voorbeeld genoot dan ook al snel wereldwijde navolging: ondertussen lieten Hasselt, Mechelen, Sao Paulo, Bremen, San Francisco en Kaapstad zich inspireren door wat gebeurde in de Arteveldestad. 

 

Tweede Veggie hap-pening: vanalles veggie!

Op 6 mei tussen 11u30 en 14u vindt op de Groentenmarkt de tweede Veggie hap-pening plaats:

 

- Tom Balthazar, schepen van Milieu en Sociale Zaken, blaast het kaarsje uit op de Donderdag Veggiedag groentetaart. Hij maakt de balans op van 1 jaar Donderdag Veggiedag in Gent. En die belooft best indrukwekkend te zijn. 

 

- Een burgemeester van de eerste niet-Vlaamse Belgische stad (we houden het nog even als verrassing) zal Donderdag Veggiedag aankondigen in zijn thuishaven.

 

- We maken het ‘Lekkerste Veggie broodje van Gent’ bekend… én delen er 350 gratis uit!

 

- We stellen twee nieuwe veggie kookboeken voor

- het officiële Donderdag Veggiedag Kookboek van Miki Duerinck en Kristin Leybaert: voor elke donderdag van het jaar een smakelijk veggie recept op basis van seizoensingrediënten 

- het Start to Veggie boek van Evy Gruyaert, met tips voor een groener leven.

De kookboeken worden verkocht en gesigneerd door de auteurs. Miki en Kristin demonstreren ter plaatse een aantal gerechtjes en Evy Gruyaert komt zelf naar de Groentenmarkt om haar boek voor te stellen. Wie meedoet aan Donderdag Veggiedag kan de boeken kopen tegen een flinke korting (respectievelijk € 13 ipv 17,50 en € 14 ipv 19,95)

 

- Verder zijn er info- en proefstands over alle mogelijke alternatieven voor vlees: tofu, seitan, bonen, linzen en kikkererwten hebben na deze dag geen geheimen meer voor de bezoekers. 

 

- nieuw campagnemateriaal: het uitgebreide educatieve pakket voor de basisschool “Donderdag Veggiedag in de Klas, met Dr. Karrot en Polly Postelein”; een Engels Veggieplan Gent voor toeristen, en een nieuwe Donderdag Veggiedag-gids.

 

- animatie en muziek: op 6 mei veroveren groenten de Groentenmarkt en toveren ze het aanpalende ‘Vleeshuis’ zelfs om in het ‘Vleesvervangershuis’. Mensen in groentepakken lopen rond om iedereen aan te sporen de engagementsverklaring te ondertekenen. Pura Vida Productionz zorgt ondertussen voor de sfeer met een dj-set.

 

 

Praktisch

Publiek: Veggie hap-pening op donderdag 6 mei 2010, 11.30-14.00u, op de Groentenmarkt in Gent.

 

De pers wordt van harte uitgenodigd op 6 mei en wordt verwelkomd vanaf 11u in het Vleeshuis (vlak naast de Groentenmarkt) – voor de gelegenheid weer omgetoverd tot ‘Vleesvervangershuis’. Journalisten kunnen er de nieuwe veggie kookboeken ontdekken en de auteurs interviewen. Vanaf 11u30 wordt op de Groentenmarkt door schepen Balthazar de balans van 1 jaar Donderdag Veggiedag toegelicht met cijfers en voorbeelden. Interviews met de schepen kunnen tussen 12u en 12u30. Aansluitend zijn bezoeken aan een Gentse broodjeszaak, restaurant, hotel en school mogelijk.

 

Contact

Tobias Leenaert, tel. 0494/64.69.38, tobias op vegetarisme.be

 

EVA vzw

Sint-Pietersnieuwstraat 130

9000 Gent

 <http://www.donderdagveggiedag.be/> www.donderdagveggiedag.be   

www.vegetarisme.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

More information about the Duurzaamlijst mailing list